Вибір сталі для димаря. Як не прогоріти?

На сьогоднішній день існують сотні різних варіантів виконання димарів. Якщо Ви не фахівець, то самостійно розібратися в їх особливостях буде дуже складно.

Найчастіше вибір робиться між маркою сталі AISI 321 товщиною 0,5 мм та маркуванням сталей з нержавіючої сталі AISI 430, товщиною 1 мм. Також бувають випадки, коли добірку включають AISI 439 і товщиною 0,8мм. Багато покупців дійшли висновку, що сталь марки AISI 430 з товщиною 1мм краще стане марки AISI 321, що має товщину всього 0,5 мм.

У дитинстві ми всі були привчені до того що чим більше, тим надійніше. Насправді все з точністю до навпаки! У цьому випадку йдеться не про товщину сталі, а про хімічний склад та хімічні властивості. Ми можемо запропонувати вам найкращі димарі.

Яка причина того, що димарі, зроблені з нержавіючої сталі, іржавіють? Найчастіше причиною є не якісний димар, а неправильний вибір сталі димаря. Важливим ворогом для димохідних систем є кислота, яка практично завжди присутня у конденсаті. Цю кислоту з часом повільно, але наполегливо руйнує наш димар. Кислоти, що утворюються під час горіння палива. Це ще не все! Різні хімічні процеси, що відбуваються при згорянні палива, ми отримуємо три різні види кислот: Вугільна кислота. В результаті взаємодії розчинного у воді вуглекислого газу та водяної пари утворюється вуглекислий газ. Натуральна сірчана кислота. Утворення відбувається в результаті взаємодії сірчаного ангідриду СO3, що міститься у всіх газах, що відходять печей (особливо працюють на дизельному паливі), і парів води. Азотоксин. При взаємодії діоксиду азотного, що виділяється в процесі горіння, і парів води, що утворюються при цьому.

AISI 430 - гарячі нержавіючі сталі загального застосування з дуже низьким опіром корозії. Найчастіше використовуються у харчовій промисловості. З цієї сталі виробляють кухонні витяжні пристрої та каструлі.

AISI 439 - у таблиці видно, що цей вид стали стабілізований титаном, а також добавками нікелю. Цей матеріал відноситься до бюджетного, але може застосовуватися в опалювальних приладах з невеликою кількістю конденсату (краще без нього).

AISI 321 – цей вид сталі містить у собі великий обсяг Нікеля. Сталь корозійно-стійка, жаростійка та жароміцна, з тривалим терміном служби. Гранична температура застосування від 600 до 800 ° С. Використовується для виготовлення камінів, домашніх казанів, труб, банних печей та теплообмінників. Отруйна кислота. Навіть при товщині 0,5 мм димар з AISI321 прослужить довше, ніж аналогічний димар з AISI430. За словами представників компанії, гарантія на димарі «Вулкан» складає 50 років.

AISI 316 - склад містить молібден - один з небагатьох легуючих елементів, здатних одночасно підвищити міцнісні, в'язкі властивості сталі та корозійну стійкість. Він є оптимальним варіантом для дизельних чи газових котлів.

Тому, вибираючи димар, варто орієнтуватися переважно на марку сталі, а не її товщину.
Важливо! Остерігайтеся підробок і недобросовісних продавців! Деякі індивідууми з метою наживи продають димоходи низької якості, стверджуючи що вони виготовлені з найвищого ґатунку нержавіючої сталі AISI 304 або навіть AISI 321. Звертайте увагу на візуальні відмінності сталі, на відгуки компанії та перед покупкою просіть продавця вислати сертифікат якості від заводу-виробника. І пам'ятайте, хорошу нержавіючу сталь магніт точно не бере!
Made on
Tilda